Het idee is simpel. Neem een velomobiel. Monteer elektrische ondersteuning en voilá, een gezond en bruikbaar alternatief voor m'n auto op 2 x 50 km woon-werk verkeer. Met het vermogen van een halve stofzuiger, een gezonde dosis beweging en buitenlucht, een gangetje van zo'n 45 km per uur en als bonus een slinkende buik....;-) het leek me wel wat. Welkom op m'n blog over de weerbarstige start als prototype, over ouderwetse regelgeving, en de lol van comfortabel woon-werk verkeer fietsen als erg bruikbaar alternatief voor m'n auto...

zondag 23 februari 2014

Bouw Sunrider II - 7, On Wheels, 4W-VM en DF...

Als een huis gebouwd wordt gaat de vlag in top als het hoogste punt bereikt is. Ik heb een vergelijkbaar gevoel nu Sunrider 15 op z'n wielen staat... :-)

Het hoogste punt bereikt... ;-)

Het gaat niet hard, maar een halve dag in de week bouwen en afgelopen week helemaal niet. In plaats daarvan met vrienden weer een stuk 'Pieterpad' gelopen. We lopen van Pieterburen in het noorden naar de Pietersberg in het zuiden, elk jaar 2 of 3 weekenden, dus dit is een meer-jaars project. Weer heerlijk genoten, afgelopen weekend in de buurt van Nijmegen, van Millingen aan de Rijn naar Gennep met een overnachting in Groesbeek. Donders gezellig om na een dag sjouwen onderuit te zakken met een biertje, lekker eten, we waren misschien wel wat lawaaiig voor de rest van de gasten.... :-o

Maar vandaag de draad weer opgepakt.. :-). Ben nu met de elektra bezig. Er komen nogal wat kabeltjes in - ik ben een voorstander van duidelijke verlichting. Om zelf te zien maar vooral ook om goed gezien te worden. Moet ook wel op m'n onverlichte woon/werk weggetjes. Dagrij-verlichting en groot licht aan de voorkant, dimlicht wat hoger en breder bij de spiegels, knipperlichten vóór en op spiegels en achter, zijkant verlichting vóór en achter, achterlicht, remlicht, binnenverlichting, motorbediening, elektrisch schakelen,...  hmm..een hele poppenkast nu ik dat allemaal opschrijf, dat gaat wel weer even duren vrees ik. Maar het blijft erg leuk werk.

En daar komt de motorbediening, electr. schakelen en dagrij verlichting nog bij...


Binnenkant dashboardje. Wordt netjes voorgemonteerd aangeleverd.


Gemonteerd.
Ook de remkabels gemonteerd. Die remmen gaan overigens nog een experiment worden bij de Tuv keuring. Ik heb er al eerder over geschreven, Leo heeft gekozen voor één voorwiel per remhendel. Met één voorwiel remmen gaat goed hier en op deze manier kan ik met minstens één voorwiel blijven remmen als er iets mis gaat met het remsysteem. De achterrem wordt alleen als handrem gebruikt. Ook een goed idee denk ik want dat wiel blokkeert snel en dan ben je alle stuur kwijt. Maar of de Tuv er ook zo over denkt is nog afwachten. We zullen zien. In het slechtste geval moet ik na de keuring nog weer aan de gang met de remmen.
 
L/R onafhankelijk- en kabelbediende trommelremmen.

Leo gaat de Tuv overigens nog meer nieuwigheid voorschotelen... Een probleem met de populaire VM-configuratie met twee wielen aan de voorkant en één wiel achter is de stabiliteit bij hard gereden bochten. Je zit dicht bij het achterwiel en dus zit het zwaartepunt ook dicht bij de denkbeeldige as tussen vóórwiel en achterwiel. Als het te hard gaat kantelt de VM over deze as en glij je stuurloos op de zijkant verder. Het zwaartepunt verlagen (b.v. WAW, DF) helpt, maar dat komt de zichtbaarheid in het verkeer weer niet ten goede. Een andere oplossing is hangen in de bocht (tilten) als een tweewieler. Het is al vaker geprobeerd maar nooit echt als bruikbare oplossing doorgedrongen. Wellicht gaat de Velotilt daar verandering in brengen.  Derde mogelijkheid is de afstand ( 'A' in onderstaande schetsjes) tussen de kantel-as en het zwaartepunt vergroten. Bijvoorbeeld door twee wielen achter en één voor (ook Velotilt) of door een vierwieler...

 
Kleine kantel-arm A bij traditionele opstelling


Grotere kantel-arm A bij 1 voor, 2 achter


Grotere kantel-arm bij 4 wielen

Leo liep al een tijd met de gedachte rond om een vierwieler te proberen. Het eerste prototype begint nu vorm te krijgen. Het gewicht van de toch al zware Sunrider wordt er uiteraard niet minder om, dus e-assist zal een veel gebruikte optie zijn. Bijkomend (maar belangrijk...!) voordeel van deze configuratie is ruimte voor het bierkratje... :-). Het maakt de VM een stuk geschikter voor dagelijks boodschappen gebruik. En daarmee komt het gebruik als volwaardig alternatief voor onze auto's weer een stapje dichterbij.

4W VM


Bafang trapas ondersteuning


Het bierkratje probleem opgelost... :-)
Er zijn nog wel wat uitdagingen. Om alle wielen op de grond te houden zal de ophanging voldoende beweging van de wielen moeten toelaten maar tegelijkertijd wil je niet dat de weerstand tegen kantelen verloren gaat. Niet onoplosbaar, bij auto's is die noot allang gekraakt, maar voor VM's nog geen beschikbare techniek. En Leo heeft geen multi-million ontwikkelafdeling... We gaan het zien!

Tot slot nog even bij Leo's buren langs geweest. Ymte liet me de Strada DF zien die enthousiast tussen een paar Quests stond te glimmen. Een voorbeeld van 'een laag zwaartepunt' benadering van bocht-stabiliteit. Met z'n laag frontaal oppervlak en laag gewicht een VM die precies aan de andere kant van het VM-spectrum staat. En een erg geslaagd en fraai geproduceerd model bovendien. Voor het aanspreken van een breder publiek is het niet verkeerd dat er steeds meer aandacht voor vormgeving komt.

De Strada DF, voorbeeld van laag zwaartepunt VM. Mooi ontworpen en geproduceerd


 
Ik pas er niet in. Maar het zal ongetwijfeld een populaire VM worden!

Ik blijf de huidige VM ontwikkelingen aan verschillende kanten van het VM-spectrum érg leuk vinden!


De bouwinstructie is weer bijgewerkt en is te vinden op:
http://www.alligt.nl/bodies/alleweder-a9-bouw.html








6 opmerkingen:

  1. Proficiat met het bereiken van het hoogste punt! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kees,

    Weer interessant leesvoer! Mooi die ontwikkelingen, bij Leo weer een andere benadering dan bij de buren, en inderdaad de Velotilt komt er ook nog aan!
    Proficiat met je hoogtepunt, en drink er voor mij ook maar eentje!
    Je schrijft ook dat je elektrisch gaat schakelen, welk systeem ga je gebruiken? In Bødo in Noorwegen rijd er een Mango Sport met Ultegra DI2 schakeling, verder weet ik niemand met e-shift.
    Of de Tuv moeilijk gaat doen over de remmen weet ik niet, de WAW remt ook op beide wielen apart, en bij fietser.be zien ze dat als een voordeel.
    Blijft mooi om te volgen, het groeien van jouw fiets!

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Adri,

      Dank je, het was toch een beetje een mijlpaal... ;-)
      De Sunbrider heeft een Rohloff naaf en daar komt een ShiftEzy servo op. De kabelloop van de stuur handels naar de naaf zou wat korte bochten moeten maken. Daar zijn wel hulpstukjes voor maar we dachten dat dit een langdurig soepel schakelen niet ten goede zou komen. Servo-schakelen zou dat oplossen en Leo had een ShiftEzy liggen maar twijfelde of hij die als accesoire zou aanbieden. Geen idee hoe bedrijfszeker dit zou zijn. Dus, zoals wel vaker... ;-), gewoon proberen maar. Dat geldt overigens ook voor de Rohloff naaf zelf en voor de Bafang motor. De Rohloff krijgt het in de relatief zware Sunrider en door de e-assist zwaar te verduren. Er is nog weinig ervaring met de Bafang motor in VM's. Sunrider 15 wordt een beetje een rijdend testlab.... :-)

      Groeten,
      Kees

      Verwijderen
    2. Die Bafang (BBS001) wordt op dit moment ook bij Fietser in de WAW uitgetest. De Rohloff is dan weer een vast onderdeel van de Flevobike producten en wordt daar ook gecombineerd met een e-assist (E-Orca). Dat gaat prima, maar je moet wat langzamer schakelen: eerst moet de ondersteuning uitvallen.

      Verwijderen
    3. Hoi Jan,

      Denk zelf ook dat er goede kans van slagen is. Maar het blijft vooralsnog wat onbetreden terrein. Mijn opzet is om 45km/u ondersteund, ook met wind tegen, te rijden. M'n W/W infrastructuur is daar geschikt voor en als ik langzamer rij gaat het te lang duren. Ik fiets graag, maar ben geen tanige racefietser en wil m'n 57 jarige gewrichten ook niet dagelijks tot het uiterste laten gaan. Dus zal ik constant met ondersteuning 45km/h rijden, zo'n 100 km per dag. Daarbij is Sunrider zwaarder dan WAW en Orca. We gaan het zien!

      Groeten,
      Kees

      Verwijderen